06 - 43 24 71 88 esther@virtual-es.nl

Waarom werk uitbesteden aan een va (virtual assistant)

Beetje prutsen, noemde hij dat

Toen we nog in ons vorige huis woonden, hadden we een heel handige buurman. Je kent het type wel: een nuchtere dude met gouden handjes die kunnen maken wat zijn ogen zien. Hij werkte als rietdekker, maar hij had op de middelbare school vroeger alle technische vakken gevolgd. Hij vond een beetje klooien rond het huis erg rustgevend, zei hij. Op een dag was hij zomaar een uurtje of twee bezig een oude vastgeroeste tv-schotel van de gevel te schroeven. Toen hij begon, wist hij nog niet hoe het hem uiteindelijk zou lukken, maar hij was ervan overtuigd dat de klus uiteindelijk geklaard zou worden. Beetje prutsen, noemde hij dat. Gewoon lekker een beetje prutsen. Heel erg zen, zouden we tegenwoordig zeggen.

Over-virtual-assistant-esther

Stress van prutswerk

Nu wordt er in het huis waar we nu wonen verbazend weinig geklust. Dat komt aan de ene kant omdat we nu in een fris, modern huis wonen, maar vooral omdat ik wel van verven en inrichten en veranderingen houd, maar de man schiet meteen in de stress bij het woord ‘klussen’. Hij zou het liefst alles uitbesteden.

Terecht wel, want bij hem is het gepruts in een compleet andere context.

Het kán leuker

Ik herinner me nog de dag dat hij rolgordijnen op wilde hangen op de slaapkamers en op zolder. Met een gekreun, gevloek, gesteun en gescheld hingen de gordijnen uiteindelijk na een lange dag werken, maar het ging niet van harte. Hij vindt het simpelweg niet leuk, dat klussen, en heel eerlijk… hij is er ook gewoon niet goed in. En dat is niet erg, als je dat maar van jezelf weet, toch? Hij heeft weer andere talenten, of interesses. Zelf zegt hij altijd dat hij als docent Nederlands meer poëziehandjes heeft dan klushanden. Dus als er echt iets ingewikkelds geklust moet worden, schaamt hij zich er ook niet voor om zijn broertje erbij te halen. Handige jongen, doorzetter en vooral ook leuk gezelschap tijdens een klus. Het scheelt de man tijd, frustratie, maar het is voor mij vooral leuk om die twee samen te zien prutsen.

Dan heb ik twee uur ingepland voor die ene klant, maar blijk ik met het ingeplande werk twee keer zoveel tijd kwijt te zijn. En dat noemt zich dan structuurlover hoor ik je zeggen…

Prutser of professional

In mijn werk als virtual assistant houd ik ook niet van gepruts, zonde van mijn tijd. Daarvoor ben ik niet voor mezelf begonnen; bovendien, daarvoor is mijn tijd ook veel te kostbaar. Toen ik met mijn bedrijf startte en als virtual assistant aan het werk ging, kwam ik ook goed beslagen ten ijs. Ik had 20 jaar ervaring als management assistent op zak, een verrekt handige en leuke studie gevolgd, ik had naast mijn iPhone een mooie MacBook aangeschaft, en ik wist waaraan ik begon. Of nou ja, dat weet je natuurlijk nooit helemaal maar ik had er een beeld bij.

Planning loopt (weer) uit

En toch, ook als je lekker met je onderneming bezig bent, bekruipt je wel eens het gevoel dat je ouderwets aan het prutsen bent. Heel soms komt mijn eigen planning bijvoorbeeld helemaal niet uit, heb ik als VA natuurlijk ook weleens.. Dan heb ik twee uur ingepland voor die ene klant, maar blijk ik met het ingeplande werk twee keer zoveel tijd kwijt te zijn. En dat noemt zich dan structuurlover hoor ik je zeggen… Iets met een lekkende kraan bij de loodgieter thuis.

Werk uitbesteden aan een VA

Misschien heb jij dat ook wel eens. Dat je wel weet wat je wil doen en wanneer, maar het tempo is eruit, je krijgt je korte- en langetermijndoelen niet helder en je lijkt vooral maar wat aan te klooien. Dan is het ook handig om iemand in de buurt te hebben – een beetje zoals wij dat broertje hebben. Iemand die met je meedenkt, die je klusjes uit handen neemt en die vooral jou het gevoel geeft dat je verder komt.

Samen kom je verder

Een virtual assistant kan zo iemand zijn. En zeker als je een virtual assistant vindt met wie je ook een klik hebt, is die vervelende klus zo geklaard. Wil je met iemand samenwerken zonder dat je er aan vast zit, dan biedt een VA uitkomst.

Check hier alle klussen die een virtual assistant jou uit handen kan nemen.