06 - 43 24 71 88 esther@virtual-es.nl

Meer focus, minder taken

Multitasken

Vrouwen zijn beter in multitasken dan mannen, zo is mij altijd verteld en ik vind mezelf als virtual assistant al helemaal een goede multitasker. Als ik dat echter thuis zeg, wappert er iemand met onderzoeken die aangeven dat dat onwaar is: dat zou alleen maar gelden voor simpele taken als strijken en tv kijken; bovendien kunnen onze hersenen niet écht tegelijk aan iets anders werken, hooguit heel snel na elkaar. Dus ‘jij kan nog zo’n goede virtual assistant zijn maar dat kan jij zelfs niet’, maar toch blijk ik prima in staat Netflix te kijken als ik aan het koken ben. En ik hoor hem niet klagen over het eten. Het heeft dus niet gelegen aan mijn onvermogen te multitasken…

Toch heeft hij wel een punt.

Meer focus va

Meer focus met Spotify?

Als ik me namelijk goed moet concentreren op een taak, wil ik geen afleiding om me heen en zet ik mijn favo Spotify lijstje dus niet op repeat. Als virtual assistant heb ook ik taken waar ik me goed op moet focussen. Deze blog schrijf ik bijvoorbeeld zonder muziek aan, terwijl ik het heerlijk vind om Dolly Parton om me heen te hebben als ik aan de gang ga. En wie niet? Toch leidt de meeste muziek me te veel af als ik een echt ingewikkelde taak moet doen. In dat geval moet ik me 100% concentreren op mijn werk.

Werk je nou wel het liefst met muziek? Overweeg dan eens ‘binaural beats’. Niet alleen leidt het minder af dan muziek met lyrics, het is zelfs goed voor meer focus!

Zet stoorzenders uit, als het kan

Maar dat 100% geconcentreerd werken is best lastig. We leven nou eenmaal in een tijd waarin er zo veel prikkels om je heen zijn. Neem nou alleen al je telefoon. Houd je wel eens bij hoeveel meldingen je per uur krijgt?

Mijn nichtje is 17, en de laatste keer dat ze bij ons aan het oppassen was kreeg ze melding na melding, haar telefoon blééf maar gaan. Blijkbaar is de afleiding van je telefoon voor pubers en jongeren nóg groter dan voor mij. Mijn telefoon en laptop gaan dus op de focus stand.

Nog een tip voor meer focus

Ik heb onlangs iets gedaan dat twee voordelen heeft: ik heb mijn bureau niet meer tegen de achterwand van mijn kantoor gezet, maar in het midden van de kamer. Dat klinkt raar, maar op die manier zit ik niet meer met mijn rug naar de deur. Ik ben niet meer on(der)bewust afgeleid door wie er allemaal binnen zou kúnnen komen, omdat ik nu iedereen die door de deur komt zou kunnen zien. Prettige zichtlijnen heb ik nu, geleerd in de cursus van mijn klant Wieke. Bovendien zit ik nu niet meer direct naast het raam: hoewel ik mezelf voorhoud dat ik heel goed ben in geconcentreerd werken, keek ik toch regelmatig naar elke auto die langsreed, of als de eenden in de gracht voor ons huis weer eens ruzie hadden, wilde ik toch even weten waar dat gesnater vandaan kwam. Door iets simpels als je werkplek anders in te richten, kun je veel effectiever werken.

Focus niet het probleem?

Wat nou als focussen niet je probleem is maar je gewoon teveel taken hebt voor de 24 uur in de dag? In mijn volgende blog geef ik je weer wat handige tips en uitbesteden is niet de enige, I promiss.

Ondertussen benieuwd wat ik als VA voor je kan doen?