06 - 43 24 71 88 esther@virtual-es.nl

Investeren in jezelf

Minder druk

We hadden een paar maanden geleden best wat aan ons hoofd: de verbouwing -waar ik al eerder over schreef-, gedoe met de auto, en nog meer kleine ellende die steeds in je achterhoofd blijft jengelen. Het kwam mij wat dat betreft niet slecht uit dat het deze zomer wat minder druk was dan normaal. Bovendien stopten de werkzaamheden bij één klant, en besloot ik met een andere klant niet verder te gaan omdat de ‘klik’ er niet was. Dat is wel een van de fijne aspecten van voor jezelf werken: je kiest zelf de klussen uit waar je energie van krijgt.

Natuurlijk werk je ook om te leven, dus ik sprak met mezelf af dat ik binnen drie maanden minimaal twee nieuwe klanten moest hebben. En ja hoor: nog voor ik me opmaakte om mijn insta-game op te fluffen met allerlei leuks en lokkertjes, kwamen er drie fantastische nieuwe projecten mijn kant op. Een oude klant die me meer nodig bleek te hebben dan ze zelf durfde toe te geven, en twee interieurontwerpers met wie ik inmiddels al aan de slag ben. Ik begin bijna een niche te ontwikkelen!

Investeren-in-jezelf

Ontspan!!

Van ‘kalmpjes aan doen’ naar ‘volle bak werken en moederen’ was wel even omschakelen. In mijn vorige baan heb ik gemerkt dat ik soms zo kan opgaan in mijn werk en de verantwoordelijkheden die daarbij horen, dat ik vergeet om me heen te kijken. Tijdens mijn vorige werk heb ik al eens zo’n periode gehad (om half zeven de deur uit, om zes uur terug zijn, kind-naar-bed, colaatje op de bank en slapen. Repeat), en toen besloten mijn vriend en ik dat we ons echt moesten dwingen te ontspannen. In onze rozewolkperiode (tegenwoordig is het meer een soort van rozige mistbank) gingen we vaak naar het theater, ook met De Kleine Aap erbij. Dus toen de drie nieuwe klanten zich aandienden, hebben we proactief gezocht naar toffe concerten en theatervoorstellingen.
Inmiddels staan er genoeg uitjes gepland (popel!), en deze week trapten we af met een concert van Nielson in mijn hometown Zwolle, en de musical Charlie and the Chocolate Factory.

De kosten van een onbetaalbare ervaring… huh?

Dat laatste was echt een belevenis. Mijn dochter kreeg pas te horen waar we naartoe gingen toen we de rode loper van het theater betraden, en vanaf dat moment waren haar ogen drie uur lang schoteltjes. Hoewel alle kaartjes bij elkaar toch een flinke hap uit het budget namen, was de waarde van het bezoek zoveel meer dan alleen de prijs in euro’s! Ken je die commerical nog? Ik meen van Mastercard. Benzine: 5 euro. Kaartjes voorstelling: 120 euro. Drinken en M&M’s vooraf: 10 euro. Parkeergarage: 7 euro. De hele theaterbelevenis en de magie van de voorstelling: onbetaalbaar!

Toch nog even over geld…

Ik realiseer me dat ik vaak blog over gelukkig zijn in je werk, over het hebben van een goed gevoel bij je dagindeling, over je niet laten leiden door de waan van de dag, maar onderaan de streep gaat het bij ondernemen toch wel vaak over kosten en opbrengst. Eigenlijk net als bij de musical: wat kost het, en wat levert het op? Zelf ben ik daar uiteraard ook mee bezig: mijn werk is geweldig, maar ik moet er wel mijn rekeningen van betalen. Bij elke investering vraag ik me ook af hoe lang ik erover doe om de investering terug te verdienen of in elk geval wat het me brengt.

Werk uitbesteden

Neem nou die fotoshoots die ik regelmatig doe: ik heb natuurlijk een prima cameraatje op mijn telefoon, en ik kan best zelf eens in een bos of op de markt een paar kiekjes maken, maar de fotografen die ik ervoor betaal, produceren zulke toffe foto’s op dat geen haar op mijn hoofd erover denkt om zelf aan de slag te gaan. En mooie foto’s zijn goed voor een goede vibe op Insta en mijn website, en die worden gelukkig nog steeds goed bekeken. Het is geen toeval dat de nieuwe klanten mijn dm’s kwamen binnen sliden. Investeren in kwaliteit levert op langere termijn vaak meer op dan alleen de kosten in euro’s. Enorm bedankt nog, https://www.instagram.com/nienke_in_beeld/ en https://velixfotografie.nl/

Wel of geen virtual assistant inhuren

Ik kan me dus best voorstellen dat je twijfelt om een VA in te huren. Immers: het werk dat ik doe is geen rocketscience. Maar: het is wél mailboxmagic en ik ben een kei in tijdbesparing voor je. En daar zit de grootste winst voor mijn klanten: ik heb al een aantal klanten gehad die (pas) bij me kwamen toen het water ze al over de schoenen liep: chaos in de mail zorgt voor chaos in het hoofd (die balletjes die je continu in je achterhoofd in de lucht probeert te houden), waardoor het soms ook privé minder leuk was: een opgeruimd hoofd is een opgewekt hoofd, en andersom is helaas ook waar. Wat ik -en sommige van mijn collega-VA’s- kunnen leveren is heel eenvoudig uit te leggen: een leeg hoofd en een opgeruimd bedrijf: of dat nou in werkprocessen, structuur van je werk of je planning is, en uiteraard ook de daarbij behorende mailboxmagic. En ja, dat kost geld, zoals ik ook geld betaal aan mijn huishoudelijke hulp: zij doet de klusjes waar ik tegenop zie, en bovendien ook sneller en beter. Het geld is me dus meer dan waard, want ik hoef me niet meer bezig te houden met de vuile ramen of de strepen op het parket. Heerlijk!

Wat kost een virtual assistant?

Ik bied drie pakketten aan, waarvoor geldt: hoe groter het pakket, hoe lager mijn uurtarief. Checktarieven‘ voor het precieze aanbod. Hoe lang ik werk met een klant, bepalen we samen. Als een nieuwe klant bepaalt dat die het alleen weer verder kan, stopt de samenwerking. En ik heb één keer meegemaakt dat er ondanks een fijn begin geen chemie meer was: in onderling overleg hebben we besloten uit elkaar te gaan. Goed voor haar, goed voor mij.

Online kennismaken

Om dat laatste te voorkomen heb ik met potentiële nieuwe klanten altijd eerst een (online) kennismakingsgesprek, want ik vind het belangrijk dat we beiden een klik hebben; dat is voor mij cruciaal, en ik hoop voor mijn klanten ook – je wilt niet samenwerken met een energielek! Die klik is er gelukkig vaak wel. Meestal zijn ze wat jonger dan ik, zodat mijn jarenlange ervaring als (management)secretaresse goed van pas komt. Zo’n kennismakingsgesprek voorkomt ook dat we verkeerde verwachtingen hebben: mijn forte ligt niet bij marketing en ik vind de technische kant van ondernemen (websites, mailtunnels, leeromgevingen) geen moer aan. Maar in dat geval kan ik wel goede VA’s uit mijn netwerk aanbevelen.

Weer tijd voor ondernemen!

Het leuke is: na zo’n gesprek krijg ik al vaak zulke leuke reacties, ook al heb ik nog niets gedaan. Het idee dat iemand jouw stress gaat wegnemen is voor veel ondernemers al zo’n opluchting! Vergeet niet dat veel ondernemers eigenlijk te lang wachten met het inhuren van een VA. Er was ooit een klant bij wie ik achterstallig mailbeheer moest doen: er lagen nog zevenduizend (!) mails te wachten die weggewerkt moesten worden. En als dan iemand zegt: ‘geef die last maar aan mij, ik fix het voor je’ is dat echt veel meer waard dan het geld dat het kost. En als het daarna dan ook nog -zoals eigenlijk altijd- een samenwerking is waar we beiden veel lol en plezier aan beleven, dan is je ondernemersvuur zo weer aangewakkerd. Like I said… ontbetaalbaar!
 

Wil je ook een beetje Virtual Assistance?

Heb jij het nét iets te druk en ben je misschien soms zelfs het ondernemen een beetje zat? Vraag dan een kennismaking met me aan en misschien maak ik je werk dan wel weer een beetje leuker. Als jij klikt, gaan we samen ervaren of die andere ‘klik’ er ook is ;).