06 - 43 24 71 88 esther@virtual-es.nl

Hyperfocus

Hyperfocus (of de ‘flow’)

Een van de dingen die me opvallen wanneer ik door Instagram scroll, is dat ‘leuk’ niet meer bestaat. ‘Leuk’ is niet meer genoeg om aan te geven dat iets prima is. Een vakantie is niet ‘leuk’, maar op z’n minst ‘superleuk’, of beter nog, ‘superfantastisch’. ‘Leuk’ klinkt meer als een soort van tevredenheid waar je niet meer tevreden mee mag zijn. ‘Leuk’ is een lauwwarm bad. ‘Leuk’ is behaaglijk weer. ‘Leuk’ is het oude ‘meh’. Hoe was het op je eerste date? Leuk? Hm, da’s geen blijvertje dus. Als je tegenwoordig niet minstens één voorvoegsel toevoegt aan je beoordeling, dan komt je boodschap niet over.

Nu kan ik best gevoelig zijn voor zulke taaltrends. Niet altijd, de bijnaam die ik voor mijn kerel heb, is de Leukerd (Ik vind hem natuurlijk helemaal superwauwfantastisch-to-the-max) en voor mij is een vakantie bijvoorbeeld prima geslaagd als die ouderwets ‘leuk’ is.

hyperfocus
Maar dan: ‘hyper’ in ‘hyperfocus’. Hyperfocus -je hebt de term ongetwijfeld al eens voorbij horen komen- lijkt een modetrend, maar ik wil je graag uitleggen wat hyperfocus is, en waarin die verschilt van ‘focus’ (lees dit artikel over manieren om meer focus te houden).
 

Hyperfocus en prikkels

Als mijn vriend aan het nakijken is, is hij erg geconcentreerd bezig. In de examentijd zat hij met verschillende stapels papier om hem heen, en hij kon moeiteloos drie uur achter elkaar geconcentreerd nakijken. Maar als ik hem vroeg wat hij wilde drinken (‘koffie’), of wat we zouden eten (‘watjijwil’), of Liv vroeg of hij even mee ging springen op de trampoline (‘watdenkjezelf’), gaf hij gewoon antwoord, en hij pakte af en toe gewoon zijn Twitter of Reddit er even bij om even te ontspannen. Al met al was hij lekker gefocust aan het werk, en hij was nog steeds prima bereikbaar voor zijn omgeving. 

Afzondering bevorderd Hyperfocus

Hyperfocus is meer een state-of-mind dan een taakaanpak. Als je namelijk in hyperfocus gaat, sluit je je totaal af voor de buitenwereld, dan ben je ongevoelig voor prikkels en ben je maar met één ding bezig: je werk. Soms heb ik als virtual assistant werkzaamheden waarbij ik echt geen fout mag maken: offertes opstellen, contracten samenstellen of een complexe planningsklus. Als een klant zulke taken aan mij heeft uitbesteed, probeer ik in de hyperfocusmode te komen: de deur van mijn kantoor gaat dicht, mijn telefoon op stil, ik zet geen muziek aan terwijl ik werk (of alleen focusmuziek als binaural beats ofzo), en ik sluit me volledig af van de wereld om mij heen: in mijn bewustzijn is slechts plek voor het werk, en voor niets anders.
 

Hyperfocus verhoogt productiviteit

Het fijne van hyperfocus is dat je heel veel in relatief korte tijd doet. Je weet ook dat je weinig fouten maakt wanneer je in die modus bent, en je bent in één middag klaar met die klus waar je zo tegenop zag. Maar er zijn ook nadelen: je verliest totaal het besef van tijd, zodat je ineens overvallen kunt worden door een gevoel van honger als je je laptop sluit: oh, was het al etenstijd? Als ik die middag bijvoorbeeld om half drie mijn dochter van school moet halen, zet ik wel echt even de wekker, want anders staat ze straks moederziel alleen op het schoolplein. Is ook sneu.
 

Hyperfocusmodus, uit

Nu het (bijna) vakantie is voor bijna al mijn klanten, hoef ik als virtual assistant zelden meer in de hyperfocusmodus (wat ik stiekem best jammer vind want ik ga prima op een deadline). Ik merk dat de werkdruk deze weken echt wel wat minder is dan anders, en ik heb de dagen voorafgaand aan mijn eigen vakantie ook een heel andere arbeidsrustverhouding dan bijvoorbeeld in het voorjaar.
 
We gaan zelf volgende maand naar Italië. Daar ga ik weer ontdekken of er ook iets is als het precies tegenovergestelde van hyperfocus. Lijkt me ook wel weer eens leuk.

(Benieuwd naar de ervaring van mijn klanten met mij als VA? Check het hier.)

Lees ook deze onderwerpen!